Letölthető termékkatalógus

2021 április/május

termekkatalogus_preview

JuRA Nyírfanedv 94,5 % 300 ml

JuRA Nyírfanedv 94,5 % 300  ml

JuRA Nyírfanedv 94,5 % 300 ml

Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből. A nyírfanedv különböző...

Bővebben
469 Ft
Egységár: 1,56 Ft/ml
Nincs raktáron

Részletek

JuRA Nyírfanedv 94,5 % 300 ml

A nyírfa nedv évszázadok óta szolgál értékes italként az emberiség számára. Már a XIII. szászadban némely ázsiai népnél is használatos volt. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek is. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál. A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből. A nyírfanedv különböző elnevezései: viricsnyírlényírvízboza, csiger, nyirics. A nagy mennyiségű nyírvíz tárolására Székelyföldön a XV-XVII. században viricses kádat, vicses teknőt használtak. A háromszéki székelyek az egyik tavaszi ünnepén a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

Hogyan juthatunk nyírfa nedvhez:

A nyírfa nedv a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. A felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, hogy a hideg téli időszak után tavaszra készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. A nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik, ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk hallani, lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt a fa körül. A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét vájnak, az abba összegyűlt levet kiszívják, vagy 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fára ez nem káros, csupán a tápanyag egy része folyik ki és a meglékelt területek újra benőnek.

Összetevők:

94,5% Nyírfanedvből készült .

Hozzáadott cukor 5,5%.

Savanyúságot szabályzó citromsav.

Minőségét megőrzi:

A gyártástól számított 2 évig tiszta, száraz, jól szellőző

helyen, 0 C -tól +25 C-ig terjedő hőmérséklet

és legfeljebb 75% relatív páratartalom mellett.

Óvja a közvetlen napfénytől.

Fogyasztási javaslat:

Az üveg nyitáskor szisszenő hangot ad.

Ha nem hall szisszenő hangot ne fogyassza el.

Felbontás után hűtve tárolja és 1 napon belül fogyassza el.

Tápérték: 100g

Energia: 80kJ/19kcal

Zsír: 0g

Amelyből zsírsavak: 0g

szénhidrát: 4,6g

Amelyből cukrok: 4,5g

Fehérje: 0,1g

só: 0,01g

C-vitamin: 0 mg/dm?

Ásványi anyagok: mg/100g

K: 25,3

Ca: 1,1

Na: 1,3

Fe: 0,1

Adatok

Szállítási idő
1-2 munkanap
Cikkszám
5999860123040
Tömeg
300 g/db